II. Geriatrik beslenme nelerdir?
III. Geriatrik beslenme niçin önemlidir?
IV. Yaşlılarda sık görülen beslenme sorunları
V. Yaşlılar için beslenme kuralları
VI. Yaşlılar için gıda takviyeleri
VII. Yaşlılar için yiyecek planlaması
VIII. Yaşlılar için dışarıda yiyecek yeme ve besin güvenliği
IX. Yaşlılarda egzersiz ve beslenme
Sık Sorulan Sorular
Antet | Özellikler |
---|---|
Geriatrik beslenme |
|
Sağlıklı yaşlanma |
|
Mutfak mükemmelliği |
|
Beslenme |
|
Yaşlılar |
|
II. Geriatrik beslenme nelerdir?
Geriatrik beslenme, yaşlı yetişkinlerin hususi beslenme gereksinimlerine odaklanan beslenme dalıdır. İnsanlar yaşlandıkça, vücutları beslenme gereksinimlerini etkileyebilecek bir takım değişikliğe uğrar. Bu değişimler şunları ihtiva eder:
- İştahta azalma
- Tat ve koku alma duyusunda azalma
- Mide asidi üretiminde azalma
- Gıda maddelerini emme kabiliyetinte azalma
- Diyabet, kalp hastalığı ve kanser şeklinde kronik rahatsızlık riskinde artış
Bu değişimler sebebiyle, yaşlı yetişkinlerin beslenme gereksinimlerini karşılayan sıhhatli bir rejim yediklerinden güvenli olmaları önemlidir. Yaşlı yetişkinler için sıhhatli bir rejim kucak dolusu meyve, sebze, tam tahıllar ve düşük yağlı protein içermelidir. Ek olarak doymuş yağ, kolesterol ve sodyum açısından düşük olmalıdır.
III. Geriatrik beslenme niçin önemlidir?
Geriatrik beslenme birçok nedenden ötürü önemlidir.
Ilk olarak, insanoğlu yaşlandıkça vücutları değişmiş olur. Kas hacmi ve güç kaybedebilirler, bu da kafi yemek yemeyi zorlaştırabilir. Ek olarak iştahları azalabilir, bu da kilogram yitirilmesine yol açabilir.
İkincisi, yaşlı yetişkinlerin diyabet, kalp hastalığı ve kanser şeklinde kronik hastalıklara yakalanma olasılığı daha yüksektir. Bu hastalıklar bir bireyin beslenme gereksinimlerini etkileyebilir.
Üçüncüsü, yaşlı yetişkinler yemek ve besinlerle etkileşime girebilen ilaçlar alabilirler. Bu, gereksinim duydukları gıdaları yemeklerden almalarını zorlaştırabilir.
Bütün bu nedenlerden ötürü, yaşlı yetişkinlerin beslenme gereksinimlerini karşılayan sıhhatli bir rejim yemeleri önemlidir. Sağlıklı bir rejim, yaşlı yetişkinlerin sağlıklarını ve bağımsızlıklarını korumalarına destek olabilir ve hatta daha uzun yaşamalarına destek olabilir.
IV. Yaşlılarda sık görülen beslenme sorunları
Yaşlı yetişkinleri etkileyebilecek en yaygın beslenme problemlerinden bazıları şunlardır:
- Kifayetsiz beslenme
- Susuz kalma
- Kilogram kaybı
- Avitaminoz
- Mineral eksiklikleri
- Aşırı kiloluluk
Bu problemler muhtelif faktörlerden kaynaklanabilir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Azalmış iştah
- Tat ve kokuda değişimler
- Çiğneme ve yutma zorluğu
- İlaç yan tesirleri
- Toplumsal yalıtım
- Mali engellemeler
Yaşlı bir yetişkinseniz, bu ihtimaller içinde beslenme sorunlarının bilincinde olmanız ve bu tarz şeyleri önlemek için adımlar atmanız önemlidir. Buna sıhhatli bir rejim yapmak, tertipli egzersiz yapmak ve lüzumlu vitamin ya da takviyeleri almak dahildir.
Beslenme durumunuz hakkındaki endişeleriniz var ise, doktorunuzla ya da kayıtlı bir diyetisyenle görüşün. Bireysel ihtiyacınız olan şeyleri karşılayan kişiselleştirilmiş bir beslenme planı geliştirmenize destek olabilirler.
V. Yaşlılar için beslenme kuralları
Amerikalılar İçin Beslenme Kılavuzları (DGA), sıhhatli bir diyetin iyi mi yapılacağını anlatan bir takım öneridir. DGA her 5 yılda bir güncellenir ve son sürümü 2024’te yayınlanmıştır. DGA, 2 yaş ve üstü kişiler için tasarlanmıştır, sadece daha yaşlı yetişkinler için birtakım hususi tavsiyeler vardır.
Yaşlı yetişkinler için DGA şunları öneriyor:
- Her gün muhtelif meyve ve sebze tüketin.
- Rafine tahıllar yerine tam tahılları tercih edin.
- Balık, kümes hayvanları ve fasulye şeklinde yağsız protein kaynaklarını tüketin.
- Doymuş ve trans yağ alımınızı sınırlayın.
- Düşük sodyumlu yemek ve içecekleri tercih edin.
- İlave şeker tüketiminizi sınırlayın.
- Haftada minimum 1 dakika fizyolojik aktivite yapın.
Bu kurallara uymak sıhhatli bir kiloyu korumanıza, kronik rahatsızlık riskini azaltmanıza ve genel sıhhat ve refahınızı iyileştirmenize destek olabilir.
Amerikalılar İçin Beslenme Rehberi hakkındaki daha çok informasyon için USDA internet sayfasını ziyaret edin: https://www.cnpp.usda.gov/diyet-rehberleri-amerikalılar-icin” rel=”nofollow”
VI. Yaşlılar için gıda takviyeleri
Gıda takviyeleri yaşlı yetişkinler için sıhhatli bir diyetin mühim bir parçası olabilir, sadece herhangi bir takviye almadan ilkin doktorunuzla konuşmanız ve sizin için güvenilir ve müsait olduklarından güvenli olmanız önemlidir. Yaşlı yetişkinler tarafınca alınan birtakım yaygın gıda takviyeleri şunlardır:
- D vitamini
- Kalsiyum
- Ütü
- Omega-3 yağ asitleri
- Multivitaminler
Gıda takviyelerinin sıhhatli bir diyetin yerine kullanılmaması icap ettiğini belirtmek önemlidir. Muhtelif sıhhatli yiyecekler yiyecek, ihtiyacınız olan gıdaları almanın en iyi yoludur.
VII. Yaşlılar için yiyecek planlaması
Yiyecek planlaması sıhhatli yaşlanmanın mühim bir parçasıdır. Yaşlı yetişkinlerin sıhhatli ve etken kalmak için gereksinim duydukları gıdaları aldıklarından güvenli olmaya destek olabilir. Yaşlılar için yiyecek planlarken, onların bireysel gereksinimlerini ve tercihlerini göz önünde bulundurmak önemlidir. Akılda tutulması ihtiyaç duyulan birtakım şeyler şunlardır:
- İştahları ve yeme kabiliyetleri
- Rejim kısıtlamaları
- Onların bütçesi
- Onların hayat seçimi
Yaşlı yetişkinlerin yiyecek planlamasına destek olmak için birçok kaynak mevcuttur. Bunlara yiyecek kitapları, internet sayfaları ve uygulamalar dahildir. Ek olarak yiyecek planlama yardımı sunan birçok camia programı da vardır.
Yaşlılar için yiyecek planlamasına dair birtakım ipuçları:
- Yiyecekleri evvel hazırlayın. Bu, zamandan ve enerjiden tutum etmenize destek olabilir.
- Hazırlanması ve yenmesi basit gıdaları tercih edin.
- Bol bol meyve, sebze ve tam tahıllara yer verin.
- Sağlıksız yağları ve ilave şekerleri sınırlayın.
- Bolca sıvı tüketin.
Yiyecek planlaması, yaşlı yetişkinlerin sıhhat ve refahını iyileştirmenin keyifli ve ödüllendirici bir yolu olabilir. Bu ipuçlarını takip ederek, sevdiklerinizin sıhhatli ve etken kalmak için gereksinim duydukları gıdaları aldıklarından güvenli olabilirsiniz.
Yaşlılar için dışarıda yiyecek yeme ve besin güvenliği
Dışarıda yiyecek yiyecek, çiğneme ya da yutma güçlüğü çeken ya da kısıtlı bir bütçesi olan yaşlı yetişkinler için zorlayıcı olabilir. Sadece, dışarıda yiyecek yemeyi yaşlı yetişkinler için daha basit ve daha eğlenceli hale getirmenin birçok yolu vardır.
İşte yaşlı bir erişkin olarak dışarıda güvenilir ve sıhhatli bir halde yiyecek yemeniz için birkaç ipucu:
- Sağlıklı seçenekler sunan restoranları tercih edin.
- Yemeğinizin tuzsuz ve tereyağı eklenmeden pişirilmesini isteyin.
- Yemeğinizin ufak parçalara kesilmesini isteyin.
- Kendi tuz ve karabiber kutularınızı getirin, böylece yemeğinize eklediğiniz tuz miktarını denetim edebilirsiniz.
- Porsiyon boyutlarına dikkat edin.
- Şekerli ve alkollü içeceklerden uzak durun.
- Bolca su içerek sıvı ihtiyacınız olan şeyi giderin.
Bu ipuçlarını takip ederek yaşlı yetişkinler sağlıklarından taviz vermeden dışarıda yiyecek yemenin tadını çıkarabilirler.
Egzersiz ve beslenme, yaşlı yetişkinler için sıhhatli bir hayat tarzını sürdürmede iki mühim faktördür. Egzersiz, gücü, dengeyi ve hareketliliği iyileştirmeye destek olabilirken, beslenme sıhhatli bir kiloyu korumaya ve kalp hastalığı, nüzul ve tip 2 diyabet şeklinde kronik rahatsızlık riskini azaltmaya destek olabilir.
Yaşlı yetişkinler her hafta minimum 1 dakika orta yoğunlukta aerobik aktivite ya da 1 dakika şiddetli yoğunlukta aerobik aktivite yapmalıdır. Ek olarak haftada iki ya da daha çok gün kas güçlendirme egzersizleri yapmalıdırlar.
Yaşlı yetişkinler için sıhhatli bir rejim kucak dolusu meyve, sebze ve tam tahıl ihtiva eder. Ek olarak doymuş yağ, kolesterol ve sodyum açısından düşük olmalıdır.
Aşırı şişman ya da obez olan yaşlı yetişkinler, güvenilir bir halde kilogram verebilmek için beslenme düzenlerinde ve hayat tarzlarında kademeli değişimler yapmalıdırlar.
Egzersiz ve beslenme, yaşlı yetişkinlerin daha uzun ve sıhhatli bir hayat sürmelerine destek olabilir. Sağlıklı seçimler yaparak, yaşlı yetişkinler kronik rahatsızlık risklerini azaltabilir, bağımsızlıklarını koruyabilir ve altın yıllarının tadını doyasıya çıkarabilirler.
S1: Yaşlılarda sık görülen beslenme sorunları nedir?
A1: Yaşlılarda en sık görülen beslenme sorunları şunlardır:
- Kifayetsiz beslenme
- Susuz kalma
- Avitaminoz
- Mineral eksiklikleri
- Kilogram kaybı
S2: Yaşlılar için beslenme kuralları nedir?
A2: Yaşlılar için beslenme kuralları, bütün yaşlardaki yetişkinler için olanlara benzerdir, sadece birtakım mühim değişimler vardır. Bu kurallar şunları ihtiva eder:
- Bütün gıda gruplarından muhtelif yiyecekler yiyin
- Doymuş yağ, kolesterol ve sodyum payı düşük yemekleri tercih edin
- İlave şekerleri sınırlayın
- Bol bol lif tüketin
- Bolca sıvı tüketin
S3: Yaşlılarda sıhhatli beslenmenin yararları nedir?
A3: Sağlıklı bir rejim yiyecek, yaşlıların sıhhatli bir kiloyu korumasına, kronik rahatsızlık riskini azaltmasına ve genel hayat kalitelerini iyileştirmesine destek olabilir. Yaşlılar için sıhhatli bir rejim yemenin birtakım hususi yararları şunlardır:
- Kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türlerinin riskini azaltır
- Kemik sağlığının iyileştirilmesi
- Düşme riskinin azalması
- Gelişmiş bilişsel işlev
- Artan enerji seviyeleri
0 Yorum