Pediatrik Damak Büyüyen Çocuklar İçin Bir Beslenme Senfonisi

Pediatrik beslenme, besinlerin evlatların büyümesini ve gelişimini iyi mi etkilediğinin incelenmesidir. Aşağıdaki mevzuları ihtiva eder: Beslenme nelerdir? Değişik gıda türleri Her bir gıda maddesinden ne kadar almanız gerekiyor? Sıhhatli beslenmenin önemi Sıhhatli beslenme seçimleri iyi mi yapılır? Yaygın beslenme mitleri Beslenmenizi iyi mi takip edebilirsiniz? Muayyen esenlik koşullarına yönelik beslenme Sorular ve Cevapları Antet Hususiyet Pediatrik beslenme Bebekler, yürümeye başlamış olan çocuklar ve okul öncesi çocuklar dahil her yaştan çocuğun iyi mi beslenmesi gerektiği hakkındaki bilgiler. Büyüyen çocuklar Evlatların doğru bir halde büyümesine ve gelişmesine iyi mi destek olunacağına dair bilgiler. Pediatrik damak Çocuklarda sıhhatli beslenme alışkanlıklarının iyi mi oluşturulacağına dair bilgiler. Çocuklar için beslenme Evlatların gerekseme duyduğu değişik besinler ve bunların iyi mi alınacağı hakkındaki bilgiler. Sıhhatli beslenme Çocuklarınız için sıhhatli seçimler meydana getirmeye dair bilgiler. II. Beslenme nelerdir? Beslenme, vücudun muntazam emek vermesi için gerekseme duyduğu gıdaları sağlama sürecidir. Bu besinler karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineralleri ihtiva […]

Pediatrik Damak Büyüyen Çocuklar İçin Bir Beslenme Senfonisi

Pediatrik Damak: Büyüyen Çocuklar İçin Bir Beslenme Senfonisi

Pediatrik beslenme, besinlerin evlatların büyümesini ve gelişimini iyi mi etkilediğinin incelenmesidir. Aşağıdaki mevzuları ihtiva eder:

  1. Beslenme nelerdir?
  2. Değişik gıda türleri
  3. Her bir gıda maddesinden ne kadar almanız gerekiyor?
  4. Sıhhatli beslenmenin önemi
  5. Sıhhatli beslenme seçimleri iyi mi yapılır?
  6. Yaygın beslenme mitleri
  7. Beslenmenizi iyi mi takip edebilirsiniz?
  8. Muayyen esenlik koşullarına yönelik beslenme
  9. Sorular ve Cevapları
Antet Hususiyet
Pediatrik beslenme Bebekler, yürümeye başlamış olan çocuklar ve okul öncesi çocuklar dahil her yaştan çocuğun iyi mi beslenmesi gerektiği hakkındaki bilgiler.
Büyüyen çocuklar Evlatların doğru bir halde büyümesine ve gelişmesine iyi mi destek olunacağına dair bilgiler.
Pediatrik damak Çocuklarda sıhhatli beslenme alışkanlıklarının iyi mi oluşturulacağına dair bilgiler.
Çocuklar için beslenme Evlatların gerekseme duyduğu değişik besinler ve bunların iyi mi alınacağı hakkındaki bilgiler.
Sıhhatli beslenme Çocuklarınız için sıhhatli seçimler meydana getirmeye dair bilgiler.

Pediatrik Damak: Büyüyen Çocuklar İçin Bir Beslenme Senfonisi

II. Beslenme nelerdir?

Beslenme, vücudun muntazam emek vermesi için gerekseme duyduğu gıdaları sağlama sürecidir. Bu besinler karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineralleri ihtiva eder.

Karbonhidratlar vücudun ana enerji deposudur. Ekmek, makarna, pirinç ve meyve benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar. Proteinler dokuların inşası ve onarımı için gereklidir. Et, balık, kümes hayvanları, fasulye ve kuruyemiş benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar. Yağlar da vücut için gereklidir sadece ölçülü tüketilmelidirler. Tereyağı, yağ ve yağlı etler benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar. Vitaminler ve mineraller muhtelif vücut fonksiyonları için gereklidir. Meyvelerde, sebzelerde ve tam tahıllarda bulunurlar.

Sıhhatli bir rejim yiyecek evlatların genel sağlıkları ve gelişmeleri için önemlidir. Sıhhatli bir rejim vücuda büyümek ve muntazam bir halde çalışmak için gerekseme duyduğu gıdaları sağlar. Ek olarak evlatları kalp hastalığı, nüzul ve kanser benzer biçimde kronik hastalıklardan korumaya destek verir.

III. Değişik gıda türleri

Altı değişik gıda türü vardır: karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su. Her gıda vücudunuzda değişik bir rol oynar ve sıhhatli kalmak için her birinden kafi oranda almak önemlidir.

Karbonhidratlar vücudunuzun ana enerji deposudur. Ekmek, makarna, pirinç ve meyve benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar. Proteinler dokuların inşası ve onarımı için gereklidir. Et, balık, kümes hayvanları, fasulye ve kuruyemiş benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar. Yağlar da vücudunuz için gereklidir sadece ölçülü tüketilmelidirler. Tereyağı, yağlar ve avokado benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar.

Vitaminler ve mineraller muhtelif vücut fonksiyonları için gereklidir. Vitaminler, vücudunuzun kendi başına üretemediği doğal bileşiklerdir. Meyve, sebze ve süt ürünleri benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar. Mineraller, vücudunuzun kendi başına üretemediği naturel olmayan bileşiklerdir. Et, balık, kümes hayvanları ve fasulye benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar.

Bunu Gördünüz mü?  Sağlıklı Beslen, Sağlıklı Yaşa Sağlıklı Yaşam Tarzının Temeli

Su hayat için eğer olmazsa olmazdır. Vücut ağırlığınızın %60’ından fazlasını oluşturur ve muhtelif vücut fonksiyonlarında rol oynar. Susuz kalmamak için her gün bolca su içmelisiniz.

Pediatrik Damak: Büyüyen Çocuklar İçin Bir Beslenme Senfonisi

IV. Her bir gıda maddesinden ne kadar almanız gerekiyor?

İhtiyacınız olan her besinin miktarı yaşınıza, cinsiyetinize, aktivite seviyenize ve genel sağlığınıza bağlıdır. İhtiyacınız olan gıdaları aldığınızdan güvenli olmanın iyi bir yolu, bütün gıda gruplarından muhtelif sıhhatli yiyecekler yemektir.

Aşağıdaki tabloda 2-18 yaş arası evlatların günlük temel gıda öğeleri alımına ait genel tavsiyeler yer almıştır.

Pediatrik Damak: Büyüyen Çocuklar İçin Bir Beslenme Senfonisi

V. Sıhhatli beslenmenin önemi

Sıhhatli bir rejim evlatların büyümesi ve gelişimi için eğer olmazsa olmazdır. Onlara sıhhatli ve etken olmak için gerekseme duydukları gıdaları sağlar. Sıhhatli bir rejim ek olarak evlatları aşırı kiloluluk, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet benzer biçimde kronik hastalıklardan korumaya destek verir.

Çocuklar için sıhhatli bir rejim muhtelif meyve, sebze ve tam tahılları ihtiva eder. Ek olarak yağsız protein ve azca yağlı süt ürünleri ihtiva eder. Çocuklar şekerli içecekler, işlenmiş gıdalar ve sağlıksız yağların alımını sınırlamalıdır.

Çocuğunuzun sıhhatli beslenmesine destek olmak için birtakım ipuçları:

  • Sıhhatli besinleri ulaşılabilir ve ulaşılabilir hale getirin.
  • Çocuğunuzu yeni yemekleri denemeye teşvik edin.
  • Yiyecek zamanını keyifli ve pozitif yönde bir deneyime dönüştürün.
  • Çocuğunuzla sıhhatli beslenmenin önemi hakkındaki konuşun.

Bu ipuçlarını izleyerek çocuğunuzun yaşam boyu sürecek sıhhatli beslenme alışkanlıkları edinmesine destek olabilirsiniz.

VI. Sıhhatli beslenme seçimleri iyi mi yapılır?

Çocuklarınız için sıhhatli beslenme tercihleri ​​yapmanın birçok yolu vardır. İşte birkaç ipucu:

  • Çocuğunuzun bütün gıda gruplarından muhtelif besinler tüketmesini sağlayın.
  • Çocuğunuzun şekerli içecekler, şekerlemeler ve işlenmiş gıdalar benzer biçimde sağlıksız yiyeceklerin tüketimini sınırlayın.
  • Çocuğunuzu meyve, sebze ve tam tahıllı gıdalar yemeye teşvik edin.
  • Yiyecek vakitlerini keyifli ve pozitif yönde bir deneyime dönüştürün.
  • Çocuğunuzla sıhhatli beslenmenin önemi hakkındaki konuşun.

Çocuklarınız için sıhhatli beslenme tercihleri ​​hakkındaki daha çok data edinmek için lütfen çocuğunuzun doktoruna ya da bir diyetisyene danışın.

VII. Yaygın beslenme mitleri

Beslenme hakkındaki insanları sağlıksız seçimler meydana getirmeye yönlendirebilecek birçok mit vardır. İşte en yaygın beslenme mitlerinden bazıları ve bunların peşindeki gerçekler:

  • Efsaneleşmiş: Kas geliştirmek için kucak kucak protein tüketmeniz icap eder.

    Reel: Protein kas inşa etmek için mühim olsa da, oldukca fazla tüketmeniz gerekmez. Yaklaşık bir insanoğlunun günde vücut ağırlığının kilogramı başına yalnızca ortalama 0,8 gram proteine ​​ihtiyacı vardır.

  • Efsaneleşmiş: Yağ yiyecek sizi şişmanlatır.

    Reel: Bütün yağlar eşit yaratılmamıştır. Doymuş ve trans yağlar benzer biçimde birtakım yağlar sağlıksızdır ve kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Sadece, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar benzer biçimde öteki yağlar sağlıklıdır ve aslen zayıflamanıza destek olabilir.

  • Efsaneleşmiş: Kilogram vermek için karbonhidratlardan uzak durmalısınız.

    Reel: Karbonhidratlar sıhhatli bir diyetin mühim bir parçasıdır. Vücudunuza enerji sağlar ve tok hissetmenize destek olabilir. Aslen, birtakım emek harcamalar düşük karbonhidratlı bir rejim tatbik eden kişilerin uzun solukta kg alabileceğini göstermiştir.

  • Efsaneleşmiş: Diyabet hastasıysanız meyve ve sebze yiyemezsiniz.

    Reel: Meyve ve sebzeler diyabetli kişiler için sıhhatli bir diyetin mühim bir parçasıdır. Kalori ve karbonhidrat açısından düşük, lif açısından ise yüksektir, bu da kan şekeri seviyenizi denetim etmenize destek olabilir.

  • Efsaneleşmiş: Günde sekiz bardak su içmeniz icap eder.

    Reel: Her gün içmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, şahsi ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Su ihtiyacınız olan şeyleri etkileyen birtakım faktörler içinde yaşınız, aktivite seviyeniz ve iklim yer alır.

Kendiniz ve aileniz için sıhhatli seçimler yapabilmeniz için bu beslenme mitlerinin bilincinde olmanız önemlidir.

Beslenmenizi iyi mi takip edebilirsiniz?

Beslenmenizi izlemek, ihtiyacınız olan gıdaları aldığınızdan güvenli olmanıza destek olabilir. Beslenmenizi takip etmenin birkaç değişik yolu vardır, bunlar şunlardır:

  • Bir beslenme günlüğü tutmak
  • Gıda seyretme uygulamasını kullanma
  • Kan testi yaptırmak

Bir yemek günlüğü tutmak, her gün ne yediğinizi ve içtiğinizi takip etmenin bayağı bir yoludur. Yediğiniz ve içtiğiniz her şeyi yazabilir ya da bunu kolaylaştırmak için bir yemek takip uygulaması kullanabilirsiniz.

Gıda takip edeni uygulamaları, yemek alımınızı takip etmenize ve gıda ihtiyacınız olan şeyleri iyi mi karşıladığınızı görmenize destek olabilir. Birtakım uygulamalar ek olarak sıhhatli seçimler yapmanıza destek olmak için yiyecek planları ve tarifler sunar.

Kan testi yaptırmak beslenmenizi takip etmenin bir başka yoludur. Kan testi vitamin, mineral ve öteki gıda seviyelerinizi ölçebilir. Bu, herhangi bir gıda eksikliğini tespit etmenize ve genel sağlığınızı iyileştirmek için diyetinizde değişimler yapmanıza destek olabilir.

Beslenmenizi izlemek, ihtiyacınız olan gıdaları aldığınızdan güvenli olmak için yararlı bir yol olabilir. Bir yemek günlüğü tutarak, bir gıda seyretme uygulaması kullanarak ya da kan testi yaptırarak, rejiminiz hakkındaki daha çok data edinebilir ve sağlığınızı iyileştirmek için değişimler yapabilirsiniz.

IX. Muayyen esenlik koşullarına yönelik beslenme

Beslenme, genel esenlik ve refahı korumada mühim bir rol oynar. Sadece, muayyen bir esenlik durumunuz olduğunda, beslenme ihtiyaçlarınız değişebilir. Mesela, diyabetli kişilerin sıhhatli bir rejim uygulayarak ve tertipli egzersiz yaparak kan şekeri seviyelerini denetim etmeleri icap eder. Çölyak hastalığı olan kişilerin buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein olan glütenden kaçınmaları icap eder. Böbrek hastalığı olan kişilerin ise protein ve fosfor alımını sınırlamaları icap eder.

Muayyen bir esenlik durumunuz var ise, beslenme ihtiyaçlarınız hakkındaki doktorunuzla ya da diyetisyeninizle görüşmeniz önemlidir. Bireysel ihtiyacınız olan şeyleri karşılayan ve durumunuzu yönetmenize destek olan bir rejim planı oluşturmanıza destek olabilirler.

İşte yaygın esenlik problemlerinden bazıları ve bunlarla ilişkili beslenme gereksinimleri:

  • Diyabet: Diyabetli kişilerin sıhhatli bir rejim uygulayarak ve tertipli egzersiz yaparak kan şekeri seviyelerini denetim etmeleri icap eder. Şeker ve işlenmiş karbonhidrat payı yüksek yemeklerden kaçınmalı ve kucak kucak meyve, sebze ve tam tahıl yemeye odaklanmalıdırlar.
  • Çölyak hastalığı: Çölyak hastalığı olan kişilerin buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein olan glütenden kaçınmaları icap eder. Bu, besin etiketlerini dikkatlice okumaları ve ekmek, makarna ve tahıl benzer biçimde glüten içeren yemeklerden kaçınmaları gerektiği demektir.
  • Böbrek hastalığı: Böbrek hastalığı olan kişilerin protein ve fosfor alımını sınırlamaları icap eder. Bu, düşük proteinli yemekleri seçmeleri ve süt ürünleri, et ve fasulye alımını sınırlamaları gerektiği demektir.

Muayyen bir esenlik durumunuz var ise, beslenme ihtiyaçlarınız hakkındaki doktorunuzla ya da diyetisyeninizle görüşmeniz önemlidir. Bireysel ihtiyacınız olan şeyleri karşılayan ve durumunuzu yönetmenize destek olan bir rejim planı oluşturmanıza destek olabilirler.

S: Besinlerin değişik türleri nedir?
A: Altı ana gıda türü vardır: karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su.

S: Her gıda maddesinden ne kadar almanız gerekiyor?
C: Her bir besinden almanız ihtiyaç duyulan miktar yaşınıza, cinsiyetinize, aktivite seviyenize ve genel esenlik durumunuza göre farklılık gösterir.

S: Sıhhatli beslenmenin önemi nelerdir?
A: Sıhhatli bir rejim, sıhhatli bir kiloyu korumanıza, kronik rahatsızlık riskinizi azaltmanıza ve genel esenlik ve refahınızı iyileştirmenize destek olabilir.






















Gıda 2-3 Yaş 4-8 yaş 9-13 Yaş 14-18 Yaş
Kalori 1.000-1.400 1.200-1.600 1.400-2.200 1.800-2.400
Protein 13 gram 19 gram 34 gram 56 gram
Yağ Kalorilerin %30’u Kalorilerin %30’u Kalorilerin %25’i Kalorilerin %25’i
Karbonhidratlar Kalorilerin %60’ı Kalorilerin %60’ı Kalorilerin %65’i Kalorilerin %65’i
Lif 19 gram gram 31 gram 38 gram
A vitamini 400 mikrogram 600 mikrogram 700 mikrogram 900 mikrogram
C vitamini miligram miligram miligram 90 miligram
D vitamini 600 internasyonal ünite 600 internasyonal ünite 600 internasyonal ünite 600 internasyonal ünite
E vitamini 15 miligram 15 miligram 15 miligram 15 miligram
K vitamini mikrogram mikrogram mikrogram 120 mikrogram
Tiamin 0,9 miligram 1,0 miligram 1,2 miligram 1,3 miligram
Riboflavin 0,9 miligram 1,3 miligram 1,3 miligram 1,7 miligram
Niacin 6 miligram 12 miligram 16 miligram 18 miligram
Folat 300 mikrogram
Bunu Gördünüz mü?  Takviye Edici Harikalar Beslenmenin Mucizelerine Bir Yolculuk

Hakkında

  • Toplam 158 Yazı
  • Toplam 0 Yorum
Benzer Yazılar

Antioksidanlar, En Yüksek Performansın Kilidini Açmanın Anahtarını Açığa Çıkardı

Beslenme 2 gün önce

Antioksidanlar, hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasardan sakınan moleküllerdir. Özgür radikaller, metabolizmanın bir yan ürünü olarak üretilen dengesiz moleküllerdir. Hücrelere ve DNA’ya zarar verebilir ve kalp hastalığı, kanser ve diyabet şeklinde kronik rahatsızlıkların gelişimine katkıda bulunabilirler.İçindekilerII. Antioksidanlar Iyi mi Çalışır?III. Antioksidanların YararlarıIV. Antioksidan KaynaklarıV. Kafi Antioksidan Iyi mi Alınır6. Sıkça Sorulan SorularVII. Antioksidanlar ve Cilt SağlığıAntioksidanlar ve Saç SağlığıIX. Antioksidanlar ve Kg Kaybı Antioksidanlar özgür radikalleri nötralize ederek çalışırlar. Bunu özgür radikallere elektron bağışlayarak yaparlar, bu da onları stabilize eder ve hücrelere zarar vermelerini önler. C ve E vitaminleri, beta-karoten ve flavonoidler de dahil olmak suretiyle birçok değişik antioksidan türü vardır. Bu antioksidanlar meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve tohumlar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunabilir. İyi sağlığı korumak için kafi antioksidan almak önemlidir. Meyve, sebze ve tam tahıllar açısından varlıklı bir rejim yiyecek, ihtiyacınız olan antioksidanları almanıza destek olabilir. Sağlığınızı ve performansınızı iyileştirmek istiyorsanız, antioksidan açısından varlıklı bir beslenme düzenine haiz […]

Temel Hidrasyon En İyi Şekilde Hissetmek İçin Yeni Başlayanlar İçin Bir Kılavuz

Beslenme 3 gün önce

İçindekilerYetişkinler İçin Su İçme İpuçlarıII. Çocuklar İçin Sıvı Tüketimi İpuçlarıII. Çocuklar İçin Sıvı Tüketimi İpuçlarıV. Muayyen Tıbbi Hastalıkları Olan Kişiler İçin Hidrasyon İpuçlarıVI. Günde Ne Kadar Su İçmelisiniz?VII. Dehidratasyon EmareleriSu ZehirlenmesiIX. Sıcak Havalarda Susuz Kalmamak İçin Ne Yapılmalı I. Yetişkinler İçin Sıvı Tüketimi İpuçları II. Çocuklar İçin Sıvı Tüketimi İpuçları III. Sporcular İçin Hidrasyon İpuçları IV. Yaşlılar İçin Sıvı Tüketimi İpuçları V. Muayyen Tıbbi Hastalıkları Olan Kişiler İçin Hidrasyon İpuçları VI. Günde Ne Kadar Su İçmelisiniz? VII. Dehidratasyon Emareleri VIII. Su Zehirlenmesi IX. Sıcak Havalarda Susuz Kalmamak İçin Ne Yapılmalı Çoğu zaman Sorulan Sorular Antet Hususiyet Susuz kalma Dehidratasyon nelerdir ve niçin önemlidir? Hidrasyon Her gün ne kadar su içmeliyim? su Dehidratasyonun emareleri nedir? İçmek Egzersiz esnasında yahut sıcak havalarda iyi mi sıvı kaybımı önleyebilirim? Su alımı Sıhhatli sıvı alımının yolları nedir? Yetişkinler İçin Su İçme İpuçları Yetişkinler günde 8 bardak su içmelidir. Bu miktar aktivite seviyenize, iklime ve öteki […]

Dayanıklı Tabak Zorlu Zamanlarda Halk Sağlığı Beslenmesine Bir Kılavuz

Beslenme 3 gün önce

İçindekilerII. Halk sağlığı beslenmesi nelerdir?III. Halk sağlığı beslenmesinin önemiIV. Halk sağlığı beslenmesinin temel alanlarıV. Halk sağlığı beslenme uzmanlarının göreviVI. Halk sağlığı beslenmesine yönelik zorluklarII. Halk sağlığı beslenmesi nelerdir?III. Halk sağlığı beslenmesinin önemiIV. Halk sağlığı beslenmesinin temel alanlarıV. Halk sağlığı beslenme uzmanlarının göreviVI. Halk sağlığı beslenmesine yönelik zorluklarVII. Halk sağlığı beslenmesini iyileştirme stratejileri Bu belge, halk sağlığı beslenmesi ile alakalı tanımı, önemi, temel alanları, profesyonellerin görevi, zorlukları ve iyileştirme stratejileri dahil olmak suretiyle informasyon sağlar. II. Halk sağlığı beslenmesi nelerdir? Halk sağlığı beslenmesi, bütün insanoğlu için sıhhatli beslenme ve fizyolojik aktiviteyi teşvik etme bilimidir. Kronik rahatsızlıkları önlemeye, sıhhat eşitsizliklerini azaltmaya ve camia sağlığını iyileştirmeye destek olduğundan halk sağlığının mühim bir parçasıdır. III. Halk sağlığı beslenmesinin önemi Halk sağlığı beslenmesi birçok nedenden ötürü önemlidir. Birincisi, kalp hastalığı, nüzul, kanser ve diyabet benzer biçimde kronik rahatsızlıkları önlemeye destek sunar. Bu hastalıklar ABD Birleşik Devletleri’nde biri olan ölüm nedenleridir ve büyük seviyede sıhhatli beslenme […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele